Del 24 al 31 de maig. REPRESENTACIONS ARQUETÍPIQUES

Tens 5 minuts pel consum cultural, projecte d’intervenció cultural a l’Espai Gironès (Camí dels Carlins, 17190 Salt, Girona) presenta aquesta setmana:

Del 24 al 31 de maig del 2010. REPRESENTACIONS ARQUETÍPIQUES

Marcelo Expósito, Primero de mayo. La ciudad fábrica.

Marcelo Expósito, Primero de mayo (la ciudad fábrica), (2004). És el primer treball d’Entre sueños, una sèrie dedicada a retratar l’ascens del moviment global i els nous moviments socials metropolitans, sobre el teló de fons de les actuals transformacions urbanes i les representacions arquetípiques i històriques de la ciutat moderna. Es tracta d’un vídeo que articula, en primer terme, un diàleg amb la manera en què el pensador polític italià Paolo Virno utilitza la metàfora del virtuosisme per a representar la condició tant de les actuals formes de treball com de la nova acció política.

El vídeo explora algunes pistes que condueixen a entendre el trànsit del fordisme al postfordisme, recolzant-se en el cas de la planta històrica de la Fiat a Torí, el Lingotto, transformada avui en un gegantí centre multifuncional. La imatge d’aquesta metamorfosi serveix d’eix per a una narració visual que solapa el canvi urbà, la revolució dels processos productius i la transformació radical de les figures del treball que tenen la seva imatge més contundent en la dissolució del proletariat industrial i l’aparició d’un encara confús precariat social.

El revers de les noves formes d’explotació del treball el protagonitza, en aquesta cinta, l’experiència del col·lectiu de Milà Chainworkers, que expressa un discurs i unes pràctiques que tenen en l’autoorganització, l’acció directa comunicativa i la reformulació del Primer de Maig ( el MayDay) algunes de les seves eines clau per a la subversió de l’espai metropolità.

El vídeo està construït en blocs narratius semiautònoms a partir del muntatge de materials diversos: arxius cinematogràfics de diversos tipus, textos, entrevistes, músiques (Bach, Glenn Gould, Luigi Nono, Ultrared), variant entre la tradició de les simfonies urbanes (amb cites a Berlín, simfonia d’una gran ciutat de Walter Ruttmann, de 1927), el documental polític modern, el clip i el agit-prop.

Més informació: http://marceloexposito.net

http://www.hamacaonline.net/autor.php?id=69

http://www.traficantes.net/index.php/trafis/distribuidora/catalogo/libros/dvd_primero_de_mayo_la_ciudad_fabrica

Marcelo Expósito (www.marceloexposito.net). Treballa des de fa vint anys en línies d’activitat que hibriden l’escriptura crítica, l’organització i curadoria de trobades i altres tipus d’esdeveniments, imparteix docència, participa en seminaris i edita obra en diferents suports. Primero de mayo (la ciudad fàbrica) és el primer treball d’Entre sueños, una sèrie dedicada a retratar l’ascens del moviment global i els nous moviments socials metropolitans, sobre el teló de fons de les actuals transformacions urbanes i les representacions arquetípiques i històriques de la ciutat moderna. Es tracta d’un vídeo que articula un diàleg amb la manera en què el pensador italià Paolo Virno utilitza la metàfora del virtuosisme per a representar la condició les formes de treball i la nova acció política.

This entry was posted in Programa and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s